Easter Menu, Breakfast and Meals

Easter Menu, Breakfast and Meals

มื้ออาหารในเทศกาลอีสเตอร์

As trees begin to blossom with the start of spring, the thoughts of Christians around the globe turn to Easter. Easter is a time for those who celebrate it to be with family, friends, and loved ones, and what better way to spend time with your favorite people than to stuff your face with delicious and traditional Easter meals? But what these time-honored treats are can differ dramatically depending on where you are in the world. We decided to find out just what those typical dishes are. Now we’re hungry.

              ในขณะที่ต้นไม้เริ่มผลิบานเป็นการเริ่มต้นฤดูใบไม้ผลิ ชาวคริสต์ทั่วโลกก็หันมา ให้ความสำคัญกับเทศกาลอีสเตอร์  อีสเตอร์เป็นเวลาที่จะฉลองอยู่กับครอบครัว เพื่อนและคนที่รัก จะมีอะไรดีไปกว่าการใช้เวลากับคนที่เรารัก พร้อมๆกับมื้ออาหารวันอีสเตอร์ที่เต็มเปี่ยมด้วยวัฒนธรรมและความอร่อยอย่างพร้อมหน้าพร้อมตากัน อาหารเหล่านี้ที่มีอยู่มานานแสนนานและแตกต่างกันในแต่ละพื้นที่ของโลก เราจึงได้ตัดสินใจค้นหาเมนูต่างๆจากทั่วโลก ที่เพียงเห็นก็ทำให้น้ำย่อยเริ่มทำงาน

Common Easter Foods

อาหารในเทศกาลอีสเตอร์โดยทั่วไป

Easter Eggs. Other traditional Easter foods are known to be served nearly everywhere, like boiled eggs… but the origins aren’t necessarily tied to a single region or tradition. Eggs were often forbidden during Lent and thus were particularly tasty after 40 days without them. Ancient cultures used eggs as a symbol of rebirth and spring. When those people converted to Christianity they brought that symbol with them at Easter celebrations to represent the renewal of Christ.

              ไข่อีสเตอร์ (Easter Eggs) อาหารตามธรรมเนียมของเทศกาลอีสเตอร์ซึ่งเป็นที่รู้กันว่าได้รับความนิยมทุกแห่ง คือ ไข่ต้ม… ต้นกำเนิดนั้นไม่ได้ถูกจำกัดอยู่เพียงในที่เดียวหรือประเพณีใดประเพณีหนึ่งเท่านั้น ไข่เป็นสิ่งต้องห้ามระหว่างเทศกาลถือศีลอด (Lent) ด้วยเหตุนี้ไข่จึงเป็นสิ่งที่รสชาติดียิ่งหลังจากไม่ได้กินเป็นเวลา 40 วัน วัฒนธรรมโบราณใช้ไข่เป็นสัญลักษณ์ของการเกิดใหม่และการผลิดอกออกผล เมื่อคนเหล่านั้นหันมานับถือศาสนาคริสต์ พวกเขาจึงนำสัญลักษณ์นั้นมาใช้ในการเฉลิมฉลองเทศกาลอีสเตอร์ เพื่อสื่อถึงการประสูติอีกครั้งของพระเยซูคริสต์ด้วย

01

Easter Breads. Another common Easter tradition all over the world is formed or twisted bread. Nearly every culture shares some form of twisted bread made to look like a person praying in spiritual reverence, or to symbolize a religious element of Easter.

Some of the more popular Easter traditional foods started in one area and then grew to be shared with other areas.

For instance, Crema Pasticcera is a light cream pastry that originated in Italy but now enjoys popularity worldwide… partly because Italian bakeries have spread to so many other places! Hot Cross Buns, known originally as cross buns, were fist mentioned in English street cries for sweet breads baked to sell on Easter Sunday. A cross is cut into the tops of these buns to remind church-goers of Jesus and his sacrifice. As the English moved around the world they carried the tradition of these buns with them. Today, Hot Cross Buns are typically found in most English speaking countries at Eastertime.

              ขนมปังอีสเตอร์ (Easter Breads) ตามธรรมเนียมนิยมของทั่วทั้งโลกนั้นคือขนมปังรูปเกลียว แทบทุกวัฒนธรรมทำขนมปังรูปเกลียวให้ดูเหมือนคนที่กำลังอธิษฐานด้วยจิตวิญญาณแห่งความเคารพ หรือใช้เป็นสัญลักษณ์ทางศาสนาในเทศกาลอีสเตอร์

              อาหารประจำเทศกาลอีสเตอร์ที่ได้รับความนิยมหลายๆอย่างเริ่มต้นจากการเป็นอาหารท้องถิ่นของพื้นที่บางแห่งและภายหลังได้แพร่หลายไปในที่อื่นๆ

              ยกตัวอย่างเช่น ครีมคัสตาร์ด ขนมอบไส้ครีมเนื้อบางเบาที่มีต้นกำเนิดในประเทศอิตาลี ซึ่งปัจจุบันได้รับความนิยมไปทั่วโลก ส่วนหนึ่งเนื่องมาจากขนมอบของประเทศอิตาลีได้แพร่กระจายไปในหลายๆประเทศ  ฮ็อทครอสบัน หรือที่รู้จักในชื่อครอสบัน (ขนมปังหน้ากากบาท) มีการบันทึกไว้ว่ามีขายครั้งแรกตามถนนในประเทศอังกฤษ เป็นขนมปังอบรสหวานที่ขายในวันอีสเตอร์ซันเดย์  เครื่องหมายกากบาทที่วาดอยู่บนหน้าขนมปังทำให้ชาวคริสต์ระลึกถึงพระเยซูและการเสียสละของพระองค์ เมื่อชาวอังกฤษเดินทางไปรอบโลก พวกเขาก็ได้นำประเพณีการอบขนมปังแบบนี้ไปกับพวกเขาด้วย ทุกวันนี้ฮ็อทครอสบันพบได้ทั่วไปในเทศกาลอีสเตอร์ของประเทศที่ใช้ภาษาอังกฤษในการสื่อสาร

             

Easter Traditional Food Around the World

อาหารประจำเทศกาลอีสเตอร์ของแต่ละชาติ

Some foods for Easter celebrations have maintained their connection to a culture but are still enjoyed widely. Here are a few examples of traditional Easter foods by country and culture:

             อาหารบางชนิดที่ใช้เฉลิมฉลองเทศกาลอีสเตอร์ยังคงแสดงให้เห็นความเกี่ยวโยงทางวัฒนธรรม ในขณะเดียวกันก็ได้รับความนิยมในวงกว้าง นี่เป็นตัวอย่างอาหารประจำเทศกาลอีสเตอร์ของประเทศต่างๆและวัฒนธรรมของพวกเขา

 

America | อเมริกา

02

America is a blend of many food traditions with strong cultural ties, but new habits develop even here. Lamb is usually served in European meals for Easter because it represents the sacrificial lamb of the first Passover of the Jewish people. Lamb also makes reference to Christ as the Lamb of God. In early times in North America we did not have much lamb, so chefs started using what was available to them at the time. Cured pork, typically as ham, begins to be ready around Easter and has become a favorite for American tables.

             อเมริกาเป็นประเทศซึ่งรวมประเพณีอาหารอันหลากหลาย พร้อมด้วยวัฒนธรรมที่ผูกพันกันอย่างเหนียวแน่น แต่ถึงกระนั้นขนบธรรมเนียมใหม่ๆก็ยังถือกำเนิดขึ้น ชาวยุโรปมักเสิร์ฟเนื้อแกะเป็นอาหารสำหรับเทศกาลอีสเตอร์ เพราะถือว่าเนื้อแกะเป็นตัวแทนของแกะซึ่งถูกบูชายัญในวันระลึกถึงการอพยพของชาวยิวจากอียิปต์ (Passover) ชาวคริสต์ยังถือว่าเนื้อแกะหมายถึงพระเยซูซึ่งเป็นลูกแกะของพระเจ้าอีกด้วย ในยุคแรกของทวีปอเมริกาเหนือ      เนื้อแกะมีจำนวนไม่มาก   พ่อครัวจึงเริ่มใช้สิ่งที่หาได้ในเวลานั้น เช่น เนื้อหมูแห้ง โดยปกติแล้วเป็นเนื้อแฮม จึงเริ่มได้รับความนิยมบนโต๊ะอาหารของชาวอเมริกันในเทศกาลอีสเตอร์

 

Finland | ฟินแลนด์

03

Easter in Finland is often marked by eating mämmi, a soft and chilled bread flavored with molasses and orange zest and served with a dousing of milk or cream. Mämmi is a long-standing tradition in the area and is included in many other Easter dishes as well.

             เทศกาลอีสเตอร์ในประเทศฟินแลนด์ มีลักษณะเฉพาะคือการรับประทาน แมมมิ (mämmi) ซึ่งเป็นขนมปังเนื้อนุ่มแช่เย็น สร้างรสชาติด้วยกากน้ำตาลและเปลือกส้ม เสิร์ฟด้วยการราดนมหรือครีมลงไป แมมมิถือเป็นธรรมเนียมซึ่งสืบต่อมาอย่างยาวนานในแถบนี้ นอกจากนั้นก็ยังมีอาหารอื่นๆสำหรับเทศกาลอีสเตอร์อีกด้วย

 

Argentina and Uruguay | อาร์เจนตินาและอุรุกวัย

03

Torta pascualina is a savory pie made with spinach, ricotta, and whole eggs that cook as the pie is baked. This traditional Easter dish is a favorite of both Argentine and Uruguayan families.

             ตอร์ตา ปาสควอลีนา (Torta pascualina) คือพายรสอร่อยทำจากผักโขม เนยริคอตตา ไข่ขาวและไข่แดง ซึ่งอบรวมกันเป็นพาย อาหารตามธรรมเนียมอีสเตอร์ชนิดนี้ถือเป็นอาหารจานโปรดของครอบครัวชาวอาร์เจนตินาและชาวอุรุกวัย

 

Russia | รัสเซีย

04

One Easter traditional food in Russia is Kulich, a bread used in Russian religious ceremonies and holidays. This egg bread is baked up tall and narrow, and is dotted with bits of orange, almonds, raisins and saffron for flavor. Kulich is often served with paskha, an Easter dish made from fresh cottage cheese and other ingredients that are molded and then pressed to remove whey.

             อาหารชนิดหนึ่งประจำเทศกาลอีสเตอร์ของรัสเซียก็คือ คูลิช(Kulich) ซึ่งเป็นขนมปังที่ใช้ในพิธีกรรมทางศาสนาและเทศกาลสำคัญของรัสเซีย ขนมปังไข่นี้อบให้เป็นทรงสูงและแคบ โปะหน้าด้วยชิ้นเนื้อส้ม อัลมอนด์ ลูกเกด และหญ้าฝรั่นเพื่อเพิ่มรสชาติ คูลิชมักเสิร์ฟคู่กับพาซก้า (paskha) อาหารประจำอีสเตอร์ที่ทำจากเนยแข็งคอท-เทจ(cottage cheese)สดใหม่ และส่วนผสมอื่นๆที่นำมาปั้นรวมกันและกดรีดหางนมออก

 

Russia, Slovenia and Poland | รัสเซีย สโลเวเนีย และโปแลนด์

05

The butter lamb, arguably the cutest of all the Easter meal traditions, is a common centerpiece on the Easter tables of Russian, Slovenian, Polish Catholics. True to its name, the dish is a sculpture of a tiny lamb made out of butter, often with peppercorns for eyes and a red bow around its neck.

             เนยลูกแกะ (The butter lamb) นับว่าเป็นอาหารที่น่ารักที่สุดในเทศกาลอีสเตอร์ มักจะเป็นเครื่องประดับชิ้นสำคัญกลางโต๊ะอาหารของชาวคาทอลิกในรัสเซีย สโลเวเนีย และโปแลนด์ อาหารจานนี้เป็นงานแกะสลักรูปลูกแกะตัวน้อยจากเนยก้อน มักจะใช้เม็ดพริกไทยเป็นตาและผูกโบว์สีแดงไว้รอบคอ

 

Greece | กรีซ

06

Greek Koullourakia, which are Easter cookies, are made with orange juice and topped with sesame seeds. Honey and nuts are very traditional Greek Easter foods– they’re widely available at Easter and are often used in desserts like Baklava, which is layers of phyllo dough (to represent the years of Christ’s life) and crushed nuts with honey.

The Greek people also make traditional dishes for the main meal including roasted lamb with mint sauce and Mayiritsa Soup, a rice and lamb soup that uses the remaining pieces of a lamb killed on Good Friday for Saturday’s meal. Another Easter traditional food in Greece is, of course, eggs! In Greece, Easter eggs are dyed red (to represent the blood of Christ) and placed in the Greek home for protection.

             โคลลูราเกีย(Koullourakia) หรือคุ้กกี้ร่วนทำจากน้ำส้มและโรยหน้าด้วยเมล็ดงา

             น้ำผึ้งและถั่วเป็นอาหารดั้งเดิมประจำเทศกาลอีสเตอร์ พบได้ทั่วไปในระหว่างเทศกาลอีสเตอร์และเป็นส่วนผสมในขนมหวาน เช่น บัคลาวา ซึ่งเป็นขนมที่ทำจากแป้งบางๆซ้อนกันหลายชั้น(หมายถึงจำนวนปีที่พระคริสต์ทรงพระชนมายุ) ผสมกับถั่วบดและน้ำผึ้ง

             ชาวกรีกยังประกอบอาหารหลักประจำเทศกาลอย่าง เนื้อแกะย่างกับซอสมิ้นท์และ ซุปมายีริท-ซ่า(Mayiritsa soup) ซึ่งเป็นซุปข้าวและเนื้อแกะส่วนที่เหลือจากแกะตัวที่ถูกฆ่าในวันศุกร์ประเสริฐ เป็นเมนูสำหรับวันเสาร์ อาหารวันอีสเตอร์อีกชนิดหนึ่งของชาวกรีก แน่นอนว่าต้องเป็นไข่ ในประเทศกรีซจะย้อมไข่เป็นสีแดง(เพื่อสื่อถึงโลหิตของพระเยซู) และวางไว้ในบ้านเพื่อปกป้องคุ้มครองคนในบ้าน

07

Also a favorite in Greece as well as countries in Western and Central Asia, tsoureki is a braided brioche-like sweet bread that traditionally comes with eggs dyed red to signify the blood of Christ, but should not be consumed — it’s merely decorative!

             ซูเรกี(Tsoureki) เป็นขนมปังหวานที่ขดเหมือนผมเปีย ของหวานจานโปรดของขาวกรีกและประเทศอื่นๆในตะวันตกและเอเชียกลาง ตามประเพณีจะเสิร์ฟพร้อมไข่ที่ย้อมสีแดงเพื่อสื่อถึงพระโลหิตของพระเยซูคริสต์ ซึ่งไข่สีแดงใช้สำหรับตกแต่งเท่านั้น ไม่สามารถรับประทานได้

 

Italy | อิตาลี

1d2ed4e08152d6bca991479a712dfcb4

For Easter, the region of Tuscany makes traditional cookies called the Florentine Love Knot Cookie. These are flavored with lemon and folded to look like a person in prayer. Italy is also known as the source of a wonderful traditional  Easter  pie, a ricotta based pie with creamy texture that is light and refreshing.

             แคว้นทัสคานีจะทำคุ้กกี้ที่เรียกว่า ฟลอเรนติเน่ เลิฟ นอท คุ้กกี้ (Florentine Love Knot Cookie) สำหรับเทศกาลอีสเตอร์ คุ้กกี้เหล่านี้แต่งรสด้วยมะนาวและม้วนเป็นรูปเหมือนคนกำลังอธิษฐาน ประเทศอิตาลียังเป็นแหล่งผลิตพายอีสเตอร์ชั้นยอด พายที่ทำจากชีสริคอตตากับเนื้อครีมบางเบาที่ให้ความรู้สึกสดชื่น

pannatone-cake-christmas

Pannetone (a fruit and nut bread) as well as Colomba (dove shaped bread) are Easter traditional foods in Italy, as well.

             ปาเน็ตโตเน่ (ขนมปังผลไม้และถั่ว)เป็นอาหารดั้งเดิมในเทศกาลอีสเตอร์ของอิตาลีเช่นเดียวกับโคลัม-บา(ขนมปังรูปนกพิราบ)

 

Brazil | บราซิล

pacoca-1

Pacoca, a paste made by mixing crushed nuts and raw ingredients, is a special treat offered at Eastertime in nearly every home in Brazil.

             พาโคคา(Pacoca) ครีมที่ได้จากการผสมถั่วบทและวัตถุดิบอื่นๆเป็นเมนูพิเศษสำหรับอีสเตอร์ของเกือบทุกครอบครัวในประเทศบราซิล

Clipfish, a white fish, and Easter ring cake are also traditional in the Brazilian Easter meal.

             ปลาคลิป (ปลาสีขาว) และเค้กวงแหวนอีสเตอร์ก็เป็นอาหารประจำเทศกาลอีสเตอร์ของบราซิลด้วยเช่นกัน

c082b8d4-0efa-4caf-a7ff-9c3dd7e36681

 

Spain | สเปน

Mona-de-Pascua

For Easter, the Spanish mix bread, milk, eggs and honey from their pantry and fry the little pastries in olive oil. These tiny square pastries are served with various dips to change the flavor. Fish soups and asparagus with Spanish garlic mayonnaise are also typical Easter foods. Instead of the traditional Easter basket given in many parts of the world, the Spanish give their children figures, sculptures, or scenes carved from chocolate. These can get very intricate and expensive!

             ในวันอีสเตอร์ ชาวสเปนผสมขนมปัง นม ไข่และน้ำผึ้งที่มีอยู่ในบ้านและทอดขนมชนิดนี้ด้วยน้ำมันมะกอก ขนมทรงสี่เหลี่ยมนี้เสิร์ฟคู่กับน้ำจิ้มหลากหลายชนิดเพื่อเปลี่ยนรสชาติ ซุปปลาและหน่อไม้ฝรั่งกับมายองเนส กระเทียมของสเปน ก็เป็นอาหารที่พบทั่วไปในวันอีสเตอร์เช่นกัน แทนที่จะให้ตะกร้าไข่อีสเตอร์เป็นของขวัญเหมือนชนชาติอื่นๆทั่วโลก ชาวสเปนให้ช็อกโกแลตที่แกะสลักเป็นรูปทรง ประติมากรรมหรือเรื่องราวต่างๆแก่บุตรหลาน ซึ่งอาจมีความสลับซับซ้อนและราคาสูงมากทีเดียว

 

Mexico | เม็กซิโก

08

Mexican families traditionally often spend Good Friday eating capirotada, a sweet bread pudding covered in sugary syrup, various fruits, berries, and nuts, and a layer of cheese.

             ตามธรรมเนียมแล้วครอบครัวชาวเม็กซิกันจะฉลองวันศุกร์ศักดิ์สิทธิ์ด้วยการกินคาปิโรทาดา(Capirotada) ของหวานที่ทำจากขนมปังราดน้ำเชื่อม และผลไม้ต่างๆเช่น เบอรี่ ถั่ว และชีส

Ecuador | เอกวาดอร์

09

Fanesca is a rich soup served in Ecuador during the week before Easter. It contains milk, gourds, pumpkins, beans, grains, peas, corn, eggs, and salted cod. It is usually served with empanadas or fried plantains.

             แฟนเนสก้า (Fanesca) เป็นซุปเข้มข้นที่ชาวเอกวาดอร์รับประทานในวันอาทิตย์ก่อนอีสเตอร์ ประกอบไปด้วยนม น้ำเต้า ฟักทอง ถั่ว ธัญพืช ถั่วลันเตา ข้าวโพด ไข่ และปลาค็อตเค็ม มักเสิร์ฟพร้อมกับเศษขนมปัง หรือกล้วยทอด เป็นเครื่องเคียง

 

Jamaica | จาไมก้า

10

In Jamaica, Christians eat buns and cheese on Easter. The buns, made with spices and raisins, are cut in two and eaten with slices of cheese, usually cheddar.

             ในจาไมก้า คริสต์ศาสนิกชนกินขนมปังกับชีสในวันอีสเตอร์ ขนมปังก้อนนี้ทำด้วยเครื่องเทศและลูกเกด ผ่าครึ่งและกินกับชีส 1 แผ่น ปกติจะเป็นเชดด้าชีส

 

The Netherlands | เนเธอร์แลนด์

11

Advocat is a long-standing tradition in the Netherlands and is often drank on Easter. It is a creamy Brandy-based alcohol, thickened with eggs and sugar and flavored with honey and vanilla. It is drank by itself or added to puddings.

             แอดโวแคท (Advocat) เป็นเครื่องดื่มที่มีมายาวนานของชาวเนเธอร์แลนด์ และมักดื่มในเทศกาลอีสเตอร์ เป็นเครื่องดื่มผสมแอลกอฮอล์ที่ทำจากบรั่นดีเนื้อครีม เพิ่มความเข้มข้นด้วยไข่และน้ำตาล และเพิ่มรสชาติด้วยน้ำผึ้งและวานิลลา จะดื่มเปล่าๆหรือใส่ในของหวานก็ได้

 

Lebanon | เลบานอน

12

Lebanese Easter celebrations serve up ma’amoul, a date and nut shortbread pastry often topped with powdered sugar.

             ชาวเลบานอน จะเสิร์ฟ มาราโมล (Maramoul) ขนมปังถั่วและอินทผลัมชนิดร่วน ที่โรยหน้าด้วยน้ำตาลบด ในการเฉลิมฉลองเทศกาลอีสเตอร์

 

Egypt | อียิปต์

13

Egyptians ferment gray mullet to create this salty fish dish at Easter.

            ชาวอียิปต์จะหมักปลามิวล์เล็ตสีเทาเพื่อทำเป็นปลาเค็มสำหรับวันอีสเตอร์

 

Switzerland | สวิตเซอร์แลนด์

14

Osterchüechli is a pie served at Easter brunch that is flavored with vanilla, lemon, and almond.

             ออสเตอร์ชูคลี (Osterchüechli) เป็นพายชนิดหนึ่งที่เสิร์ฟเวลาสายของวัน ปรุงรสด้วย วานิลลา      มะนาวและอัลมอนด์

 

Poland โปแลนด์

15

Talk about breaking the Lenten fast! Polish Easter babka contains at least 15 egg yolks to celebrate the return of eggs to one’s diet. The yeasty bread is also stuffed with raisins and is glazed once baked.

             ขนมปังอีสเตอร์ของชาวโปแลนด์  (Polish Easter babka) เป็นขนมปังยีสต์ที่ยัดไส้ลูกเกดและเคลือบน้ำตาลหลังอบ ทำมาจากไข่ 15 ฟอง เพื่อเฉลิมฉลองการได้กลับมากินไข่อีกครั้ง หลังเทศกาลการถือศีลอดสิ้นสุดลง (the Lenten fast)

 

France | ฝรั่งเศส

16

The French celebrate Easter by roasting a leg of lamb seasoned with garlic and aromatic herbs like rosemary.

             ชาวฝรั่งเศสฉลองอีสเตอร์โดยการอบขาแกะ ปรุงรสด้วยกระเทียมและสมุนไพรหอมๆ เช่น โรสแมรี่

 

 

 

 

 

 

 

References:

http://www.businessinsider.com/heres-what-people-around-the-globe-eat-on-easter-2015-3

http://www.popsugar.com/food/Easter-Foods-From-Around-World-37094358#photo-37095039

http://www.divinedinnerparty.com/easter-traditional-food.html

 

Group 7

Phitisak Boonsai 05560200

Nuttapon Meredith 05560417

Petchthai Srisuwan 05560420

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s